Met de komst van het thuiswerken is het pijnlijk duidelijk geworden hoe afhankelijk wij eigenlijk zijn van een goede internetverbinding, wifi en niet te vergeten: een goede headset. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat iemand in een meeting niet goed te verstaan is en een goede koptelefoon moet zoeken? Of erger nog, ervoor moet kiezen om de speakers en microfoon van de laptop te gebruiken? In de praktijk gebeurt dat vaak!
Maar zelfs met een goede bedrade headset zoals bijvoorbeeld de Jabra Evolve 40 voel je je beperkt door het constant vastzitten aan de werkplek. Hoe fijn is het om even naar een andere kant van het huis te kunnen lopen en gewoon je gesprek voort te zetten? Daarom hebben wij onszelf de opdracht gegeven onderzoek te doen naar de ‘beste’ (thuis)werk headset.
De selectie bestaat uit een aantal headsets die we al hadden ‘liggen’ en een aantal die we op basis van andere reviews hebben aangeschaft. Ben je er klaar voor? Let's go, want collega Sander neemt je er nu in mee!
De geteste headsets
- Logitech Zone Wireless
- Logitech G933 Gaming headset
- Jabra Evolve 40 MS (bedraad)
- Jabra Evolve2 65 MS
- Jabra Evolve2 85 MS
- Valco Wireless VMK19
- Sony WH-1000XM3
Waar hebben we op getest?
- Comfort
- Geluid tijdens een call
- Geluid tijdens het luisteren van muziek
- Connectiviteit
- Gebruiksgemak
- Bouwkwaliteit
- Microfoon kwaliteit (in een stille en rumoerige omgeving)
- Kwaliteit van de Active Noise Canceling (indien aanwezig)
De rumoerige omgeving hebben we nagebootst door achtergrondgeluid van een coffee shop te combineren met een sessie van ‘the WAN Show’ van Linus Tech Tips. Deze combinatie leek aardig op de situatie in een kantoortuin.
Unieke kenmerken
- Active Noise Canceling
- Call/busy lights
- Mute on boom up
- Draadloos laden (Qi)
- Omvang
- Software/integratie met MS Teams
Specificaties
Scores
Mic Boom
De review
We waren op zoek naar de ‘beste’ headset die niet alleen voor thuiswerken de vrijheid geeft om van je plek te lopen en misschien zelfs een bakje koffie of thee te halen, maar ook in een drukke kantoortuin in staat is om luid en duidelijk over te komen. Het zal geen verassing zijn dat de Jabra Evolve 40 (bedraad) door de eis van de vrijheid direct afviel. Maar we hebben hem in de test gelaten om als baseline voor de microfoon te dienen.
Ook zal het geen verrassing zijn dat zowel de Valco als de Sony qua microfoon niet zo best uit de test kwamen door het ontbreken van een ‘mic boom’. Vooral als je in een rumoerige omgeving werkt, dan heb je hier juist wel behoefte aan. Mocht je thuis of op het werk in een stille kamer zitten, dan zijn ze in veel gevallen beter dan de microfoon en speakers van je laptop. Maar de ruimtelijke werking van de microfoon maakt je niet per se beter verstaanbaar.
De Logitech G933 Gaming headset deed het lang niet slecht. De microfoon was in de stille omgeving prima volgbaar en omdat het een over-ear headset is kan je hem ook lang dragen zonderlast van je oren te krijgen. Helaas werken ze wel een beetje als oorwarmers… maar dat is in de winter op de zolderkamer misschien eerder een plus dan een minpunt! De accuduur is vooral iets waar je last van kan krijgen omdat je er net een werkdag mee kan halen. De headset moet dus elke avond aan de lader. Je kan de headset wel gebruiken terwijl hij aan het opladen is omdat de meegeleverde kabel daarvoor lang genoeg is. Maar ja, dan gaat dat wel weer ten koste van je beweegvrijheid.
De Logitech Zone Wireless leek ‘the best of both worlds’ te zijn. Active Noise Canceling, microfoon boom, redelijke accuduur. Maar helaas stelde deze wat teleur. De microfoon is wat je mag verwachten van een ‘fit for purpose’ headset. Hij is in staat het achtergrondgeluid weg te filteren zonder de persoon minder verstaanbaar te maken. De stem van de persoon wordt echter wel wat platter. De Active Noise Canceling is slecht. Mede doordat de headset niet goed afsluit, krijg je nog steeds veel mee van de wereld om je heen. Ik had voor deze prijs ook geen wonderen verwacht. Maar als ik de keuze had om de headset voor minder geld zonder ANC te kunnen kopen was het wat mij betreft een betere deal geweest. Al met al dus zeker geen slechte headset, maar in vergelijking zeker niet de beste.
Ja, nu komen we bij de winnaar! Of moet ik zeggen winnaars? Het verschil tussen de Jabra Evolve2 65 en 85 is aanwezig maar minimaal. Qua muziek, comfort en de beschikbaarheid van Active Noise Canceling verschillen ze wel degelijk. Maar dat moeten we wel even in perspectief zien. Tot dit moment hebben we het nog niet gehad over geld en dat is bewust. Een headset is net als een laptop, muis, toetsenbord en wellicht een extra monitor 'het gereedschap' van een IT’er. En hoewel je natuurlijk nog veel meer en ook vooral duurdere headsets zou kunnen testen hebben wij ons in eerste instantie gericht op de prijsklassen tussen 150 en 200 euro. De gedachte was dat we hiervoor toch wel iets goeds moesten kunnen vinden. En dat was waar. Maar ja, comfort... De Jabra Evolve2 85 is later aangeschaft omdat de 65 zo goed uit de test kwam. Maar op één puntje was hij nog niet ‘perfect’ en dat was op comfort. De 65 is namelijk een on-ear en de 85 is een over-ear en dat maakt op verschillende vlakken best veel uit.
Na een eerste test van alle headsets hebben we collega’s gevraagd om de Jabra Evolve2 65 en 85 te testen en te zeggen wat ze ervan vonden plus welke de voorkeur had. Meer dan 90% van de mensen koos voor de 65 ondanks het betere comfort en de extra functies op de 85. Argumenten hiervoor waren het gewicht, het formaat en in een paar gevallen het feit dat ze van de ANC misselijk werden.
De Jabra Evolve2 85 is echt iets waar je bewust voor moet kiezen om zijn onderscheidende punten, want qua microfoon, connectiviteit, accuduur en geluidskwaliteit tijdens het bellen is hij praktisch niets beter dan zijn ‘kleine broertje’, maar wel bijna twee keer zo duur.
De (thuis)werk headset die het beste uit de bus kwam
Dus… daar zijn we… de eigenlijke winnaar is geworden: de Jabra Evolve2 65 (on ear) i.c.m. de Jabra Speak 510. Ik hoor je nu denken… in combinatie met de wat? Nog even blijven hangen, dan leg ik het uit.
Geen enkele headset uit de test is comfortabel genoeg om de hele dag op je hoofd te hebben. Dus een combinatie met een losse speakerphone is eigenlijk de beste oplossing, zeker voor het thuiswerken.
Testen is leuk, gebruiken is beter
Na een paar weken met de Jabra Evolve2 65 en de speakerphone te hebben gewerkt, moet ik zeggen dat je niet weet wat je mist als je het nooit hebt geprobeerd. Mijn huis is niet heel groot, maar ik heb vanaf mijn werkplek op zolder nog bereik in de keuken (twee verdiepingen lager)! Het is voor mij dus mogelijk om gewoon 'even een bakkie te pakken', benen te strekken en gewoon deel te nemen aan de meeting. Dat klinkt misschien vreemd als je het vergelijkt met de manier waarop we normaal gesproken overleggen, maar welkom in de nieuwe normaal! Meeting na meeting zonder pauze is eerder regel dan uitzondering en dan is deze nieuwe vrijheid meer dan welkom. Al kijken sommige collega’s weleens op als je ineens uit beeld stapt in het midden van een gesprek.
Het is me gelukt om op 1 lading een hele week (+/- 80% van 36 uur) aan meetings te doen. In de afronding van de laatste meeting op vrijdag kreeg ik de boodschap dat de batterij bijna op was. Bijkomend pluspunt was dat deze na een paar uur aan de lader alweer vol was.
Ik worstel nog weleens met de multi-pair optie waarbij mijn telefoon een MS Teams gesprek wil opzetten en mijn headset, midden in een call op de laptop, ineens omslaat. Gelukkig komt hij na het ophangen wel redelijk vlot weer terug, maar het is toch wat onhandig.
Waar ik in de eerste week nog wel wat last van mijn oorschelp had na een dag meetings, kwam ik er al snel achter dat de hoek van de oorschelp van de headset zeer belangrijk is voor een vermindering van de klachten. Dat klinkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar het is echt de moeite waard om daar aandacht aan te besteden.
Meer tips over wat je met deze koptelefoon kan? Heb je onze post op LinkedIn al gezien?
Even kletsen?
Heb je een uitdaging op het gebied van data, cloud of IT-transformatie? We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op.